PHP Bitti Mi?

Son zamanlarda web ya da sosyal medyada gezerken sıkça karşıma çıkan bir konu oldu “PHP bitti mi?”.

PHP Bitti Mi?
PHP Bitti Mi?

Hepimizin bildiği gibi şu an içinde bulunduğumuz çağ tamamı ile teknoloji çağı olarak nitelendirilebilir, günümüzde birçok firma projelerinde birçok dil ve framework kullanmakta hatta arasında bazı diller yazılımcılar ve benim de içinde bulunduğum mühendislerin sıkça ilgisini çekmekte bunlara göz atacak olursak Golang, Java, mükemmel bilgi işleme ve yapay zeka için Python olabilir bu diller belirli konularda ne kadar önemli olsa da PHP’de aralarına önemli bir yer kaplamakta benim fikrimce “PHP Ölmedi Ölemez!”

Yazımızın devam eden bölümünde aşağıdaki konuları ele alacağız:

  • PHP’nin gelişimi
  • PHP Frameworkları
  • Packagist Yapısı

PHP’nin Gelişimi

PHP diğer dillerde de olduğu gibi aslında asla yerinde saymıyor ve sürekli ileriye kararlı emin adımlar atmakta. PHP sürekli yenileniyor ve yeni sürümler ortaya çıkıyor hatta 7.3 sürümü 7.4 sürümü derken PHP 8 sürümü de artık bizimle

Tablo Kaynağı İçin (Kaynak)

Diğer bir yandan bu kadar güncelleme ile sürekli kendini geliştiren ve yeni teknolojiler ekleyen PHP yapılan çekirdek testlerinde de başarısını her geçen gün arttırmakta.

PHP’nin çekirdek testlerini merak ediyorsanız “PHP Benchmark Suite” göz atmanızı öneririm

PHP Frameworkları

Bir dilin yeterince gelişmiş olduğunu ve örnek alınan olduğunu anlamamız için genelde o dili ile ortaya çıkarılan projelere ve örnek alınıp alınmamasına göz atarız PHP’ye bağlı olarak ortaya çıkarılmış bir çok yazılım dünyası tarafından önem verilen ve kullanılan framework bulunmakta bunların başında Laravel,Yii ve Swoft gelmekte.

Laravel

Laravel önemli ve kısaltılmış sözdizimleri kullanarak üst düzey web uygulamaları oluşturmak için geliştirilmiş web tabanlı bir PHP frameworkudur.

Güçlü bir koleksiyona sahiptir ve yazılım için çok önemli olan mimariyi temelden en üste kadar destekler diğer bir yandan benzer biçimde yer alan ASP.NET MVC, CodeIgniter, Ruby gibi yazılımcılar tarafından çokça kullanılan frameworkların da özelliklerini barındırması çok kapsamlı bir hal almasını sağlıyor

Laravelin diğer faydaları ise yazılım mimarisini kurması yanında güçlü düşünmeyi pratik yazılımı ve temel seviyede de olsa yazılıma güvenlik katmamızı sağlar.

Eğer sizde php dosyalarına ve yapısına hakimseniz Laravel konusunda çok zorluk çekeceğinizi zannetmiyorum hatta Laravel kullanarak işlerinizi daha hızlı bir şekilde halledebilirsiniz.

Yii

Diğer bir frameworkumuz ise Yii, genel bir Web programlama frameworkudur kısacası PHP kullanarak her türlü web uygulamasını geliştirmeyi ve kullanıma sunmayı amaçlamıştır en önemli ve vurucu noktaları ise Bileşen tabanlı mimari kullanması ve gelişmiş önbelleğe alma özelliğidir bu sebepten dolayı Forum, CMS sistemleri , e-ticaret projelerinde kullanılmaktadır.

Swoft

Swoft , PHP’yi barındıran en köklü yapılardan birisi olabilir yüksek performanslı bir mikro hizmet frameworkudur. Uzun yıllardır yayında olması onu en çok tercih edilenler arasına soktu bir çok sistemi bir arada tutması Cloud desteği PHP-FPM’den bağımsız olarak bellekte bulunması onu daha fazla tercih edilebilir bir hale getirdi.

Packagist

Yazılım endüstrisinin PHP’yi hala sevip sevmediğini anlamanın diğer bir yolu ise ekolojik sistemlere bakmaktır.

Yazılımcıların çokça kullandığı ve “Paketci” olarak adlandırdığımız web üzerindeki paketleri bilgisayarımıza topluca ve düzenli bir şekilde indiren yapılardır şimdi PHP’nin ne kadar tercih edildiğine bakalım

Tabloda da gördüğümüz gibi sürekli bir büyüme ve yayılma içerisinde bulunan PHP ekolojik sistem üzerinde daha ve daha yenilikçi olarak büyümeye devam ediyor.

PHP Bitti Mi?

Framework yapısına gelişmişliğine güncellemelerine bir göz attığımızda aslında karşılaştığımız cevap “PHP Bitti Mi?” sorusuna otomatik olarak cevap vermekte tabi ki bitmedi ve ekolojik sistemde gittikçe gücüne güç katarak devam etmekte.

Eğer yazımı beğendiyseniz diğer yazım olan “Tasarım Yaparken İlham Alabileceğimiz 10 Yer” yazıma göz atabilirsiniz

Yorum yapın