Linux Nedir? Linux’a Geçmeniz İçin 10 Neden

Linux Nedir? Linux'a Geçmeniz İçin 10 Neden
Linux Nedir? Linux’a Geçmeniz İçin 10 Neden

Linux nedir?

Linux,1990’ların ortalarında ortaya çıkmış teknolojinin tamamını kapsayan bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemleri hayatımızın hemen hemen her alanında kullanılmaktadır. Telefonlar, termostatlar, arabalar, buzdolapları gibi günlük yaşantımızda ihtiyaç duyduğumuz pek çok teknolojik eşya bu işletim sistemini kullanmaktadır.

Neden Linux kullanmalıyız?

Linux Nedir? sorusuna cevap aradıktan sonra şimdi sırada neden Linux işletim sistemini tercih etmeliyiz? sorusuna bakalım. Çoğu insanın sorduğu tek soru budur? Windows gibi köklü bir işletim sistemi varken neden kullanmalıyım ki?

Şu anda kullandığınız işletim sistemi gerçekten çalışıyor mu? veya kendinizi virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, çökmeler, stabil olmayan çalışmalar, bir çok lisans ücretleri içinde mi buluyorsunuz? eğer saydığım bu maddeler ile uğraşıyorsanız sizin için Linux işletim sistemi mükemmel bir çözüm olabilir. Şimdi madde madde neden bu işletim sistemini kullanmanız gerektiğini açıklayalım:

Açık kaynaklı yazılım

Konu dijital dünya olduğunda her zaman insanlar şeffaflığa büyük önem vermektedirler. Buraya tıklayarak Github üzerinden Linux’un tüm kayıtlarına ulaşabilirsiniz. 800 binden fazla kaydı bulunmaktadır.

Açık kaynak yazılımlar sürekli güncel yazılımlardır geliştiriciler tarafından sürekli çökmeler hatalar ve güvenlik açıkları tamir edilir ve açık kaynak olarak dünyaya paylaşılır. Eğer açık kaynak bir yazılım kullanmıyorsanız örneği Windows gibi bu Windows geliştiricilerine tamamen güvendiğiniz anlamına gelmektedir. Sadece yazılımın açık kaynaklı olması yetmez Windows üzerinde kurmuş olduğunuz çoğu yazılım yine kapalı kaynak iken linux üzerinde kurmuş olduğunuz tüm yazılımlar açık kaynak kodludur.

Yeniden başlatamadan güncelleme yükleyebilirsiniz

Kişisel bilgisayarlar için güncelleme konusu pek de sorun olmayacaktır fakat bir sunucuda Windows tabanlı bir işletim sistemi kullanıyorsanız herhangi bir güncelleme sonrası cihazı yeniden başlatmanız gerekecektir. O bulut üzerine bağlı tüm cihazlar üzerinde kesintiler meydana gelecektir fakat Linux kullanıyorsanız hemen hemen her şeyi cihazı yeniden başlatmadan güncelleyebilirsiniz.

Driver (sürücü) bulma endişesi olmadan aygıtları kullanabilirsiniz

Genellikle diğer işletim cihazları bazı özel cihazlar dışında kullanılan tüm aygıtlarda sürücü yüklü değil ise çalışmamaktadır. Linux’un tercih edilmesinin bir diğer sebebi de Linux çekirdeği üzerinde neredeyse bütün donanımlara uygun sürücüler bulunmaktadır. Linux Çekirdeği üzerinde çalışan 1400 şirketten 16.000’den fazla geliştirici Linux yazmaktadır dolaylı yoldan bu kadar üzerinde düşülmüş bir projenin kütüphane ve içerisinde barındırdığı veride devasa büyüklüktedir.

Taşınabilir işletim sistemi

Şaka mı bu? dediğinizi duymaktayım Linux kullanıcılarına tam anlamıyla kompakt bir sistem sunmaktadır. İşletim sisteminizi bir USB, CD veya DVD ile herhangi bir ortamda çalıştırabilirsiniz.

Geliştiriciler ve hackerler ‘in Linux kullanmasının en büyük etkenlerinden biri de kolayca tüm bilgilerini gerekli olan tüm dosyalarını kolayca yanlarında taşıyabilmeleri ve diğer cihazlara aktarabilmeleridir.

Yeniden başlatmadan uzun süre çalıştırabilirsiniz

Herhangi bir Windows işletim sisteminde bellek kararlı yapıda çalışmadığı için uzun süre bilgisayar açık kaldığı zaman yavaşlamalar, kasmalar, çökmeler meydana gelebilir.

Linux ultra kararlı bir yapıda çalışır bellek parçalamaları çok azdır ve zamanla yavaşlamaz. Yeniden başlatmanıza gerek kalmadan uzun süre çalışabilirsiniz. Kişisel kullanımda bu kısım sizin çok ilginizi çekmeyebilir fakat herhangi bir server üzerinde düşünürsek neden Linux kullanmamız gerektiğini biraz daha anlamamız mümkün.

Linux her donanımda çalışabilir

Her donanım dediğimde hem farklı farklı aygıtlardan hem de çeşitli bellek boyutlularına sahip cihazlar olabilir.

Örneği 32MB’nin altında olan Linux kurulumları bulunmaktadır. Bu her bilgisayara Linux işletim sistemi kurabileceğiniz 1990’lı yıllardan kalma bilgisayarlarda bile Linux çalıştırabileceğiniz anlamına gelir.

Linux işletim sistemi tüm cihazlarda farklı farklı biçimlerde seçim yapabileceğiniz geniş bir dağıtım yelpazesine sahiptir.

Bozuk Linux yazılımlarını kolayca düzeltebilirsiniz

Bu özellik sadece Linux için geçerli değildir. Linux Windows’tan bağımsız bir işletim sistemi olmasına rağmen Windows üzerinde oluşabilecek bazı hataları da Linux yardımıyla çözebilirsiniz.

Linux çekirdeği tamamen sadece bellekte çalışmaktadır. Kolayca bozuk kışımın chroot ortamına girebilir ve ardından bu bozuk sistemi sanki çalışıyormuş gibi kullanabilirsiniz. Sistemi yeniden düzeltmek için ihtiyacınız olan her şeye kolayca erişebilirsiniz.

Tüm yazılımınızı tek bir komutla sık sık güncelleyebilirsiniz

Linux Nedir? sorusuna cevap ararken Linux’un kompakt bir işletim sistemi olduğundan bahsetmiştik. Linux üzerinde yazılımınızı güncellemek ve hatta isterseniz tüm sistemi yükseltmek oldukça kolaydır. Yalnızca apt-get update veya apt-get update && apt-get upgrade yazmanız yeterlidir. 

Sabit sürücüleri Linux makineleri arasında taşıyabilirsiniz

Ana kartınızın başına herhangi bir şey geldiğini ve çok acil tamamlamanız gereken bir işiniz olduğunu düşünün.

Linux sayesinde sabit diskinizi bozuk bilgisayarınızdan alıp farklı bir bilgisayara aktarabilirsiniz. Bu sayede veri kaybı yaşamadan bir cihazdan diğer cihaza kesintisiz bir biçimde aktarım sağlayabilirsiniz. Linux’un taşınması asla çekirdeği etkilemez sadece eski bilgisayardan yeni bilgisayara geçtiğimiz zaman alışması yeterlidir.

Virüs ve kötü yazılım korkusu yok!

Bu başlık altında anlatılanlar Linux’un tamamen virüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı dayanıklı olduğu anlamına gelmez. Sadece virüslerin ve kötü amaçlı yazılımların sisteminize erişmesi çok daha zordur çünkü Linux üzerinde indirdiğiniz bir çok yazılım resmi depolardan gelmektedir aracı veya üçüncü bir kişinin erişimi söz konusu değildir.

Sonuç

Benim yegane amacım sizleri tamamen Linux’a taşımak değil. Linux Nedir? neden Linux kullanmalıyız gibi sorulara cevap vermektir. Sadece yukarıda maddeler halinde sıralamış olduğum başlıklarda Windows ile bir kıyaslama söz konusudur. Linux kullanmak için insanların ön yargısını kırmaya çalıştım umarım Linux Nedir? konusu hakkında sizleri yeterince bilgi sahibi yapabilmişimdir.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Eğer Linux Nedir ve neden Linux kullanmalıyız hakkında yazmış olduğum bu makalemi beğendiyseniz aşağıda çeşitli konularda yazmış olduğum diğer makalelerime de göz atabilirsiniz. Sizlere bir kaç önerim var;

Yorum yapın