3 Maddede Veri Merkezi (Data Center) Nedir?

Veri Merkezi Nedir?

Veri merkezi, verileri ve uygulamaların depolama işlevlerini yerine getirmek ve depolanan verileri yaymak amacıyla kurulan Bilişim Teknolojiler işlemlerini merkezîleştiren tesislerdir. İşletmelerin en kritik ve önemli verilerini barındırdıkları için, veri merkezleri günlük işlemlerin sürdürülebilmesi ve bilgilerin korunması için hayati öneme taşımaktadır. Firmalar veri merkezleri diğer adı ile data centerları önemser ve bu merkezlerin güvenliği ve güvenirliği için büyük çaba sarf ederler.

3 Maddede Veri Merkezi (Data Center) Nedir?
3 Maddede Veri Merkezi (Data Center) Nedir?

Geçmişte veri merkezleri fiziksel bir biçimde yönetiliyordu ihtiyacı olan firmalar genellikle kendi bünyeleri altındaki yerlere fiziksel bağlantılar ile serverlar kuruyor ve o şekilde işlemlerini yerine getiriyordu. Bulut teknolojisinin yaygın olmaması sebebiyle uzaktan bağlantı söz konusu değildi buda “bağlantı” konusunda büyük bir yük demekti. Fakat gelişen dünya ile birlikte ortaya çıkan bulut sistemleri ile veri merkezi yapısı daha işlevsel bir hal aldı ve firmalar fiziksel bağlantı dışında uzaktan bağlantı ile de verilere erişme şansını yakaladı.

Veri Merkezlerinin Önemi

Veri merkezleri, aşağıda yer alan hizmetleri sağlamayı temel koşul kabul etmiş iş bu konularda iş yükünü en aza indirmeyi hedeflemiştir. Bu hizmetler;

  • Veri depolama, yönetim, yedekleme ve kurtarma,
  • E-posta gibi üretkenlik uygulamaları,
  • Yüksek hacme sahip e-ticaret işlemleri,
  • Çevrimiçi oyun oynayan insanları bir arada tutmak bağlantı sağlamak,
  • Big-Data, makine öğrenimi ve yapay zeka uygulamaları

Bugün, dünya çapında 7 milyondan fazla veri merkezi olduğu biliniyor. Neredeyse her işletme ve devlet kurumu kendi veri merkezini kuruyor ve o veri merkezi ile çalışıyor kendi kontrolü altında olan bu sistem ile verilerin güvenliğini sağlıyor.

Veri Merkezinin Temel Bileşenleri

Veri merkezlerinin mimarileri ve gereksinimleri verilecek olan hizmetin ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Örneğin Amazon gibi bir bulut hizmet sağlayıcısı verilerin güvenliği için daha katı önlemler alacak şekilde dizayn edilmeli ve ona göre donanım seçimi yapılmaldıır.

Fakat daha iç yani bir kısmın bağlantı kuracağı bir data center inşa edilecek ise daha minimal ve gerekli donanımlara sahip bir merkez tasarlanmalıdır.

Sınıflandırma ve donanımlar ne olursa olsun veri merkezlerinin temel prensipleri olan verilere ulaşım ve verilerin güvenilirliği ilkesini kapsamalıdır. Veriler davetsiz misafirlere ve siber saldırılara karşı güvende olmalıdır.

Veri Merkezlerinin temel ögeleri şunlardır;

  • Tesis: Hazırlamış olduğumuz tesis günün her saati erişime açık olmalıdır bu erişimi sağlamak için gerekli temel ihtiyaçlardan olan elektriği kesintisiz bir biçimde sağlamalıdır. Ekipmanları belirli bir sıcaklık / nem oranında tutmalı ve sürekli kontrol edilebilir olmalıdır.
  • Temel Bileşenler: Temel bileşe olarak sunucular, ağ kartları, depolama birimleri ve güvenlik duvarları sayılabilir.
  • Destek Altyapısı: Veri merkezi içerisinde gerektiğinde sorunlara müdahale edebilecek, çözüm sağalabilecek güçlü ve bilgili bir destek altyapısı kurulmalıdır.
  • Kesintisiz Güç Kaynakları: Tesis elektriksiz kalmamak için jeneratör yedek güç bataryaları ve aküler ile desteklenmelidir.
  • Güvenlik Sistemleri: Data center içerisinde bulunan her alana herkes girmemelidir. Belirli alanlara giriş için biyometri ve video gözetim sistemleri çalışmalıdır.

Veri merkezleri günümüzde firmaların en güçlü dostları olmuştur gelişen dünyada Big data büyümeye devam ettikçe daha sıkı kullanılacaktır eğer bir veri merkezi kuracaksanız ya da tercih edecekseniz yukarıdaki yazımda yer alan maddelere dikkat edebilirsiniz.

3 Maddede Veri Merkezi (Data Center) Nedir? isimli makalemi beğendiyseniz aşağıda yer alan makalelerime de göz atabilirsiniz;

Yorum yapın